Després que aquest passat divendres la Comissió Europea (CE) inclogués Andorra en una llista de països susceptibles de ser considerats paradisos fiscals i des del Govern s’anunciés que no existia cap “inquietud” per aquesta decisió, el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha criticat, aquest dimarts en roda de premsa, que “alguns ens vam esforçar per treure Andorra d’aquestes llistes i d’altres estan periòdicament deixant el país en mala posició”.
Així, Bartumeu ha remarcat que si Andorra apareix en aquesta llista, és perquè “no hem fet el que calia per no ser-hi, ja que els països que no hi figuren no han endarrerit innecessàriament la tramitació de lleis indispensables per aconseguir l’homologació europea”.
En aquest sentit, Bartumeu ha criticat que “aquests països tampoc han pretès ser els més llestos de la classe per anar a Brussel·les a explicar sopar de duros”, referint-se a la llei sobre l’impost de la renda, que l’ha definit com a “plena de forats i exempcions”.
També ha afegit que “estem preocupats, i molt, per veure com des del Govern es juga constantment amb qüestions que admeten poca broma”. Precisament, Bartumeu ha recalcat que “parlem des de la preocupació”, però també des de la responsabilitat política, ja que tal com ha indicat, “nosaltres vam treure Andorra de la llista de paradisos fiscals i sabem que en aquesta matèria no s’admeten bromes ni jugades de pòquer”.
El president d’SDP també ha recordat que una de les propostes més importants de la Cambra de Comerç, anunciada la setmana passada durant la presentació de l’informe econòmic del 2015, era aconseguir línies clares per atraure inversió estrangera positiva, i en aquest sentit ha lamentat que “en només 48 hores es va ensorrar, ja que el simple fet d’aparèixer en aquest llistat genera una inseguretat jurídica i, per tant, malament anem”.
D’altra banda, en relació a l’argument utilitzat des del Govern que es té un marc homologable i que aquesta informació prové d’una avaluació realitzada fa tres anys, Bartumeu ha criticat que “si fos tan homologable no apareixeríem en aquesta llista i una de les coses que s’ha de fer és portar els deures quan toca i no fer com els mals estudiants, que ho deixen tot per al final”. “Va passar pràcticament un any entre que se signa el conveni i es porta a ratificar al Consell”, ha recordat.
Per la seva banda, el conseller general d’SDP Víctor Naudi ha anunciat que la formació ha efectuat una demanda d’informació relativa als informes que el Govern ha sol·licitat envers les suposades males pràctiques de gestió dutes a terme al SAAS. En aquest sentit, Naudi ha recalcat que “és urgent saber el que està passant”, ja que tal com ha indicat, “és una qüestió de cabdal importància”.
Bartumeu vol saber “en qualitat de què” el convoca la comissió sobre BPA
Tot i reconèixer que “encara no he rebut cap notificació ni al meu despatx professional ni polític”, Bartumeu ha detallat que un cop rebi la convocatòria per comparèixer davant la comissió sobre BPA, “analitzaré en qualitat de què se’m convoca i, a partir d’aquí, hi aniré, o no”.
Així, Bartumeu ha precisat que en cas que sigui convocat en qualitat d’advocat “el meu discurs estarà molt circumscrit al secret professional i, per tant, al que ja he declarat anteriorment en el conjunt de mitjans del país”. Amb tot, ha recalcat que “la compareixença, com totes les altres, hauria de ser a porta oberta i en cas que es faci a porta tancada convocaré als mitjans per fer públic el que he dit”.